De verzamelaarskast met miniatuurapotheek

In dit grote en bijzonder vormgegeven boek staat een uitzonderlijke 18de-eeuwse Nederlandse kast uit het Rijksmuseum centraal. In de kast bevindt zich een wonderbaarlijke verzameling curiosa waaronder een compleet ingerichte miniatuurapotheek.

Dit unieke boek besteedt uitvoerig aandacht aan de enig overgebleven 18de-eeuwse Nederlandse verzamelaars kast met miniatuurapotheek met meer dan driehonderd potjes, flesjes en kistjes met geneesmiddelen. Meer verrassingen komen uit 55 geheime laden tevoorschijn die gevuld zijn met 2000 naturalia: zaden, bloemen, wortels, delen van dieren, mineralen, gesteenten, fossielen en nog veel meer. In deze visueel verbluffende publicatie is de complete inhoud voor het eerst én op nagenoeg ware grootte (87%) te ontdekken. De auteurs beschrijven wat er in de miniatuurapotheek te zien is, welke bijzondere geneesmiddelen zijn aangetroffen en de grote verscheidenheid aan naturalia die dit uitzonderlijke object verbergt.

De kast was vermoedelijk eigendom van een welgestelde arts of apotheker en bedoeld als een curiositeit, als vermaak voor een select gezelschap van vrienden, verwanten en andere verzamelaars. De 21ste-eeuwse lezers van dit boek zullen evenzeer onder de indruk zijn van deze zeldzame verzamelaarskast.

Het boek is online te bestellen en te koop in de museumwinkel van het Rijksmuseum te Amsterdam. Prijs: €40,- per boek.

Wilt u de kast alvast bekijken? Klik dan hier.