Nieuws

28 mei 2018

Bulletin 133

Tijdens het jaarcongres in Haarlem werd het nieuwe Bulletin gepresenteerd aan het aanwezige publiek. Onder de nieuwe redacteur kreeg het tijdschrift van de Kring een nieuw ontwerp en een nieuw formaat. De inhoud blijft zoals u die gewend bent.
26 april 2018

Middeleeuwse apothekers in het Bourgondisch Rijk

In de afgelopen jaren publiceerde Nanno Bolt verschillende keren in het Bulletin over zijn onderzoek naar apothekers in het Bourgondische Rijk. Een uitgebreid overzicht van zijn bevindingen verscheen onlangs in boekvorm.
23 februari 2018

Geneesmiddel in beeld

Het jubileumboek Geneesmiddel in beeld illustreert de geschiedenis van apothekers in de twintigste eeuw aan de hand van covers van geneesmiddelfolders. Het is uitgegeven ter ere van het 175-jarig bestaan van de KNMP in 2017-2018.
5 december 2017

Een drieluik van de farmaceutische zorg in Leuven door de eeuwen heen

In dit uitgebreide historische werk van oud-bestuurslid Guy Gilias worden onder andere het ontstaan, de ontwikkeling en de variatie van hospitaalapotheken in Leuven besproken.
30 juni 2017

De verzamelaarskast met miniatuurapotheek

In dit grote en bijzonder vormgegeven boek staat een uitzonderlijke 18de-eeuwse Nederlandse kast uit het Rijksmuseum centraal. In de kast bevindt zich een wonderbaarlijke verzameling curiosa waaronder een compleet ingerichte miniatuurapotheek.
26 juni 2017

Van gildekast tot schoenendoos. Nederlandse simpliciaverzamelingen

Eeuwenlang hebben Nederlandse apothekers (in spe) simpliciaverzamelingen gebruikt, vooral bij de voorbereiding op examens of het afnemen daarvan. Deze studie beschrijft ruim dertig van deze verzamelingen in museum- en privébezit.
11 juni 2017

Gelukkig gezond!

In Groningen opent binnenkort een tentoonstelling over gezond ouder worden: over het genezingsproces vroeger en nu, maar ook over hoe je best gezond blijft.
6 juni 2017

Gapers Zuiderzeemuseum op nieuwe wijze tentoongesteld

De collectie gapers van het Zuiderzeemuseum is sinds kort te zien in een vernieuwde presentatie. Maar liefst 27 prachtige exemplaren zijn nu van dichtbij te bekijken.
1 juni 2017

Als de pillen konden spreken. Verhalen, belevenissen en weetjes van een dorpsapotheker

In zijn nieuwste boek deelt gewaardeerd farmaciehistoricus Guy Gilias verhalen, belevenissen en weetjes uit zijn tijd als dorpsapotheker.
24 mei 2017

Jaarcongres 2017: 500 jaar Dodoens

Het jaarcongres van de Kring staat in 2017 in het teken van de beroemde botanicus en arts Rembert Dodoens, die 500 jaar geleden werd geboren in Mechelen.
19 mei 2017

De pest te Leuven, 1634-1636: de kapucijnen en de zorg om de mens

Dit boek neemt u mee naar een turbulente tijd te Leuven, waarin de stad getroffen werd door de pest (1635). De kapucijnen speelden in deze periode een belangrijke rol door als eersten hulp te bieden aan de slachtoffers.