Nieuws

5 december 2017

Een drieluik van de farmaceutische zorg in Leuven door de eeuwen heen

In dit uitgebreide historische werk van oud-bestuurslid Guy Gilias worden onder andere het ontstaan, de ontwikkeling en de variatie van hospitaalapotheken in Leuven besproken.
30 juni 2017

De verzamelaarskast met miniatuurapotheek

In dit grote en bijzonder vormgegeven boek staat een uitzonderlijke 18de-eeuwse Nederlandse kast uit het Rijksmuseum centraal. In de kast bevindt zich een wonderbaarlijke verzameling curiosa waaronder een compleet ingerichte miniatuurapotheek.
26 juni 2017

Van gildekast tot schoenendoos. Nederlandse simpliciaverzamelingen

Eeuwenlang hebben Nederlandse apothekers (in spe) simpliciaverzamelingen gebruikt, vooral bij de voorbereiding op examens of het afnemen daarvan. Deze studie beschrijft ruim dertig van deze verzamelingen in museum- en privébezit.
11 juni 2017

Gelukkig gezond!

In Groningen opent binnenkort een tentoonstelling over gezond ouder worden: over het genezingsproces vroeger en nu, maar ook over hoe je best gezond blijft.
6 juni 2017

Gapers Zuiderzeemuseum op nieuwe wijze tentoongesteld

De collectie gapers van het Zuiderzeemuseum is sinds kort te zien in een vernieuwde presentatie. Maar liefst 27 prachtige exemplaren zijn nu van dichtbij te bekijken.
1 juni 2017

Als de pillen konden spreken. Verhalen, belevenissen en weetjes van een dorpsapotheker

In zijn nieuwste boek deelt gewaardeerd farmaciehistoricus Guy Gilias verhalen, belevenissen en weetjes van uit zijn tijd als dorpsapotheker.
24 mei 2017

Jaarcongres 2017: 500 jaar Dodoens

Het jaarcongres van de Kring staat in 2017 in het teken van de beroemde botanicus en arts Rembert Dodoens, die 500 jaar geleden werd geboren in Mechelen.
19 mei 2017

De pest te Leuven, 1634-1636: de kapucijnen en de zorg om de mens

Dit boek neemt u mee naar een turbulente tijd te Leuven, waarin de stad getroffen werd door de pest (1635). De kapucijnen speelden in deze periode een belangrijke rol door als eersten hulp te bieden aan de slachtoffers.